Ansamblul conacului Teodor Brătianu


Categorie: Altele
Perioada: sec. XVIII
Importanta: A
Cod LMI: AG-II-a-A-13811
Adresa: În incinta Şcolii Ajutătoare
Localitate: sat TIGVENI; comuna TIGVENI
Judet: Arges
Regiune: Muntenia

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Ansamblul conacului Teodor Brătianu Ansamblul conacului Teodor Brătianu Ansamblul conacului Teodor Brătianu Ansamblul conacului Teodor Brătianu Ansamblul conacului Teodor Brătianu

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

Razvan / 07-Aug-2009

Emilia si David au dreptate (Multumiri pentru postari) aceasta este de fapt Cula Tigveanu cumparata si restaurata de Teodor Bratianu si listarea ei aici sub numele de 'conac' este incorecta. Trebuie mutata la categoria 'Cule'. 

Fotografiile sant facute de mine de curand la a doua mea vizita la Cula din Tigveni si asa mutilata cum este ea acum de adaugiri in total dezacord cu arhitectura ei originala ('termopane', acoperis de tabla si neoane) este macar salvata atata vreme cat functioneaza ca azil pentru persoane cu probleme.  Macar asigura unor oameni necajiti un acoperis, un adapost.  Este insa scoasa total din circuitul turistic si vizitarea ei este total nepotrivita in contextul problemelor sociale si medicale pe care le adaposteste.

Ma refeream intr-o postare anterioara (Vezi Cula Druganescu) la conditiile in care aceste monumente ale culturii romanesti si Europene pot fi salvate pentru copiii si nepotii nostri.  Crunta realitate este ca asta este cam tot ce putem spera de la Stat ca institutie PROPRIETARA spre salvarea lor.  

emilia / 26-Jun-2009

Cula din Tigveni a fost construita in prima jumatate a sec.XVIII, de Dinca Bratianu.
Dupa nationalizarea din 1948 a fost transformata in dormitor al casei ajutatoare infiintata in incinta.
Treptat in jurul vechii cule a Bratienilor s-au construit diverse anexe, cele mai recente dupa anul 1990, in total dezacord cu monumentul de patrimoniu.
Asezata in panta, cula are doua niveluri. Parterul este rezervat pivnitelor boltite semicilindric, accesibile printr-un garlici.
Una din incaperi a fost transformata in ultimii ani in capela.
Perpendicular pe corpul central se desfasoara in spatele casei o aripa cu sase camere-dormitor.
Catre vale acest vechi nucleu se deschide printr-un foisor cu o scara ce urca intr-o odaie boltita.

( dupa "Cule case boieresti fortificate din Romania" de Luiza Zamora, Stefan Bonciocat ) 

DavidC / 24-Apr-2009

Conacul este de fapt o cula construita de familia Tigveanu in secolul al XVIII-lea. Planul este dreptunghiular, cu beci boltit si doua niveluri locuibile, cel superior avand foisor cu arcade.